Genel Anestezi
Çocuk ve yetişkinlerdeki diş hekimi fobisi veya kontrol edilemeyen bulantı refleksi varlığında, korku ve kaygı düzeyinin çok yüksek olduğu vakalarda, hastalarımızda bazı sistemik hastalıkların sebep olduğu ve hastamızın koltukta yapılan işlemlere uyum göstermesini engelleyen özel durumlarda ve özel gereksinimli hastalarımızda tüm diş tedavileri genel anesteziyle yapılabilmektedir.
Genel anestezi ameliyathane ortamında hastanın, verilen ilaçlar etkisiyle uyutulması durumudur. İşlem sırasında hasta, derin bir uyku haline geçer ve bilinci kapanır. Solunum ve dolaşım fonksiyonlarının düzenli olarak kontrol altında tutulduğu geri dönüşlü bu derin uyku halinde, işlem tamamlanana kadar hastaya devamlı olarak solunum desteği sağlanır. Özellikle çocuklarda uyutularak yapılan tedaviler ile ilerleyen yaşlara taşınabilecek bir diş hekimi fobisinin önüne geçilebilir.
Genel anestezi öncesinde çocuk hastalar sıklıkla rahatlatıcı bir ilaç içirildikten sonra operasyon odasına alınır. Böylece çocukların korkmaları, huzursuz olmaları önlenmiş olur. Ameliyathanede maskeyle uyku hali başlatılan hastalarda, daha sonra damar yolundan anestezi ilacı verilerek genel anestezi durumuna geçilir. Anestezi uzmanı çocukların işlem sırasında rahat ve ağrısız bir deneyim yaşamasını sağlar. Hastaların kalp hızı, kan basıncı, solunum hızı ve derinliği, vücudun oksijen düzeyi gibi gerekli bütün yaşamsal fonksiyonlarını düzenli olarak kontrol ederek hasta güvenliğini takip altında tutar. İşlemden sonraki dönemde de hastanın ağrı duymasını önlemek için gerekli olan ilaç tedavileri planlanır.
Genel anestezi altında diş tedavisi planlanan durumlarda, Dünya Sağlık Örgütü standartlarına ve Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan uyarılara mutlak suretle uyulması gerekmektedir.
Genel anestezi öncesi hasta hazırlığı nasıl yapılır?
Çocuk hastanın tüm diş tedavileri planlandıktan sonra genel anestezi uygulanması için karar verilir.
Anestezi öncesi muayeneleri yapılır.
Öncelikle hastanın detaylı özgeçmiş (öncesinde geçirdiği ameliyat ve hastalıklar sürekli kullandığı ilaçlar vb.) bilgileri edinilip fizik muayenesi gerçekleşir.
Hastanın diyabet, konjenital kalp hastalığı, kanama problemi ve pıhtılaşma bozukluğu, geçirilmiş/planlanan kalp ameliyatı veya radyoterapi/kemoterapi gibi özel durumlarında mutlaka doktorundan konsültasyon istenerek, doktorun yönlendirmesine göre genel anestezi için ön hazırlık yapılır.
Gereken tetkikler yapıldıktan sonra ameliyat hazırlıkları başlatılır.
İşlem sonrasında taburculuk süreci nasıl ilerler?
Genel anestezi altında çocuk hasta için planlanan işlemler tamamlandıktan sonra hasta anestezi uzmanı tarafından uyandırılır ve bir süre gözetim altında tutulduktan sonra taburcu edilir. Hastanın takip altında olduğu herhangi bir sistemik hastalığı yoksa hastanede kalmasına gerek olmaksızın aynı gün içinde hastaneden çıkış yapabilir.
https://www.hurriyet.com.tr/aile/dis-hekimi-korkusuna-sedasyon-onerisi-41709475
https://www.cnnturk.com/saglik/dis-tedavilerinden-korkanlara-derin-uyku-onerisi
https://www.milliyet.com.tr/pembenar/dis-tedavilerinden-korkanlara-derin-uyku-onerisi-6400852