Sedasyon

Çocuk ve yetişkinlerdeki diş hekimi fobisi veya kontrol edilemeyen bulantı refleksi varlığında, korku ve kaygı düzeyinin çok yüksek olduğu vakalarda, hastalarımızda bazı sistemik hastalıkların sebep olduğu ve hastamızın diş tedavileri sırasında koltukta uyum göstermesini engelleyen özel durumlarda ve özel gereksinimli hastalarımızda tüm diş tedavileri tedaviler genel anesteziyle yapılabilirken; kısa süreli işlemlerde ve belirli endikasyonlar dahilinde sedasyon da tercih edilebilir.  

Sedasyon, diş tedavileri esnasında ortaya çıkabilecek olan ağrı, endişe, korku ve mide bulantısını ortadan kaldırmak amacıyla yapılır.  İlaçlar ile hastanın solunumunun ve tüm reflekslerinin korunarak, bilinç düzeyinin kontrollü olarak baskılandığı uyku halidir. Kısa süreli işlemlerde tercih edilebilir; ancak diş tedavilerinin uygulama şekli ve süresi göz önünde bulundurulduğunda, hastalarımızın güvenliği açısından uygulanabildiği vakalar sınırlıdır.

Sedasyon altında diş tedavisi planlanan durumlarda, Dünya Sağlık Örgütü  standartlarına ve Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan uyarılara mutlak suretle uyulması gerekmektedir. 

Sedasyon öncesi hasta hazırlığı nasıl yapılır?

Çocuk hastanın tüm diş tedavileri planlandıktan sonra sedasyon uygulanması için karar verilir. 

Anestezi öncesi muayeneleri yapılır. 

Öncelikle hastanın detaylı özgeçmiş (öncesinde geçirdiği ameliyat ve hastalıklar sürekli kullandığı ilaçlar vb.) bilgileri edinilip fizik muayenesi gerçekleşir. 

Hastanın diyabet, konjenital kalp hastalığı, kanama problemi ve pıhtılaşma bozukluğu, geçirilmiş/planlanan kalp ameliyatı veya radyoterapi/kemoterapi gibi özel durumlarında mutlaka doktorundan konsültasyon istenerek, doktorun yönlendirmesine göre genel anestezi için ön hazırlık yapılır. 

Gereken tetkikler yapıldıktan sonra operasyon hazırlıkları başlatılır.

İşlem sonrasında taburculuk süreci nasıl ilerler?

Sedasyon altında çocuk hasta için planlanan işlemler tamamlandıktan sonra hasta anestezi uzmanı tarafından uyandırılır ve bir süre gözetim altında tutulduktan sonra taburcu edilir. Hastanın takip altında olduğu herhangi bir sistemik hastalığı yoksa hastanede kalmasına gerek olmaksızın aynı gün içinde hastaneden çıkış yapabilir. 

https://www.hurriyet.com.tr/aile/dis-hekimi-korkusuna-sedasyon-onerisi-41709475

https://www.cnnturk.com/saglik/dis-tedavilerinden-korkanlara-derin-uyku-onerisi

https://www.milliyet.com.tr/pembenar/dis-tedavilerinden-korkanlara-derin-uyku-onerisi-6400852

Share: